Julepynt, julegardiner, juleduker, juleblomster, juleditt og juledatt... butikkene er fulle av det og husene våre fylles sakte og sikkert eller kanskje fort opp.
En viktig del av juleforberedelsene er julepynten. Noen pynter mye, andre pynter lite, men felles for mange av oss, er at vi har et veldig bestemt forhold til hvordan vi vil ha det til jul. Det kan være nye tradisjoner vi har laget oss selv, eller det kan være tradisjoner tatt med oss fra barndomshjemmet. Aller helst er det vel en kombinasjon. Og selv om det de siste årene også har kommet en del trender når det gjelder julepynt, er det ingen tvil om at dette er et område hvor det gamle og tradisjonelle råder. Bruk-og-kast-mentaliteten viser seg mye mindre når det gjelder julepynt enn andre steder i livet.
Tradisjoner er godt, og det er trygt. Det er det som gir oss lengsel og forventninger, nettopp fordi vi har våre faste ting å glede oss til. Kanskje er tradisjoner ekstra viktige i den hektiske tiden vi lever i, og kanskje er det derfor at våre juleskikker er gamle og med veldig få forandringer selv om vi ser 50-100 år tilbake. Tradisjoner jorder oss og gir oss tilhørighet, om det så bare er til oss selv og våre egne forventninger. Selv om alt annet rundt oss er i rivende utvikling, så er det noe vi er trygge på at forblir som det er og som kommer tilbake og tilbake.
Men vi må passe oss så ikke tradisjoner blir et hinder eller en byrde, og selv om man kan savne dem nesten med en liten sorg når de er borte, så er det viktig å vite når det er tid for å gi slipp, og når det er tid til å inkludere nye ting som med tid og stunder kan bli tradisjoner.
"Hva er jul? Det er ømhet for fortiden, mot for nåtiden, håp for fremtiden. Det er et inderlig ønske om at hver kopp skal flomme over av velsignelser rike og evige, og at hver vei skal føre til fred."
Agnes M. Pahro
Opprinnelsen til juleskikkene våre er ikke alltid like klar, og mange av de skikkene som i dag tilhører dagens kristne julefeiring er antageligvis "stjålet" fra hedensk feiring av solsnu og også enda eldre feiringer. I dag er man jo temmelig sikker på at Jesus ikke ble født midtvinters, men at feiringen ble lagt til den tiden for å bli kvitt disse hedenske feiringene som satt godt i folket. Men uansett opprinnelse, vi vet at dagens juleskikker er gamle og at de har blitt utrolig lite forandret de siste 150-200 år, viss man ser bort fra den forandringen dagens velstand har ført med seg.
Juletreet
Kom til Norge fra Tyskland på 1800-tallet. Men det finnes kilder som beskriver at noe juletrelignende har blitt brukt lenge før det. I en kilde fra 1460 står det at det innføres forbud mot "denne hedenske skikken" som de mente at det var å ta inn små grantrær eller kvister å pynte med.
Julekrybben
Det er en Romersk-katolsk skikk, og man vet at den i alle fall hadde oppstått i år 600. Da fantes det en krybbe i Roma i Santa-Maria-Maggiore-kirken.
Julegaver
I Norge er ikke julegaveskikken for almennheten mer enn rundt 100 år gammel, men også den skikken har oppstått i varierende grad lenge før det. St.Nikolaus blir gjerne tillagt æren for det (rundt år 300). Men vi vet også at solsnu-gaver ble gitt både av romerske rikmenn lenge før St. Nikolaus og at også stormenn fra rundt år 1000.
Julenissen
Dagens julenisse har mange forfedre. Fjøsnissen og St. Nikolaus er to av dem.
Julemat
God og feit mat hørte julen til i gamle dager i Norge, og det kan vi jo absolutt si at det gjør fremdeles
Pepperkakemenn/koner
Hva slags deig de brukte, vet vi ikke sikkert, men det har blitt bakt kaker formet som mennesker het siden rett etter år 0 i Romerike.
Juleøl
Ja, det har vi drukket i Norge fra lenge før Kristendommen kom hit. Juleølbrygging har til og med vært påbudt ved lov, og man kunne miste gård og grunn om man hoppet over bryggingen.
Lys
Julelys blir av mange regnet som en kristen skikk, men det er ikke bare kristne som tenner eller har tent lys. Lys ble tent i romertiden også – det skulle visstnok hjelpe til med å få sola til å snu.
Julestjernes dag
Visste du forresten at det er julestjernens dag i dag, den 12. desember? Joda, det er det. Og akkurat det kan du lese mer om HER
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar