søndag 9. desember 2018

Et magisk øyeblikk, eller flere


Vi pleier å prøve å få med oss en julekonsert før jul, og i år ble det A magical moment med Hanne Krogh med gjester: Johnny Logan, tenoren Thomas Ruud, Gospelkoret "Voice of Joy" og noen utrolig dyktige musikere. For en opplevelse, det var virkelig helt magisk.

Vet du at noen av julesangene som vi fremdeles synger, stammer helt tilbake fra Middelalderen? «Et barn er født i Betlehem» f.eks, er fra 12-1300-tallet. Den har vært oversatt til mange språk og sunget i mange land før den havnet her i og ble oversatt til norsk. Melodien vi stort sett synger i dag, er fra slutten av 1800-tallet, men vi vet også at det har vært brukt andre melodier tidligere, bl.a en tysk melodi fra 1400-tallet. En annen av disse middelalderske sangene som vi fremdeles synger, er «Jeg synger julekvad».  I middelalderen var julespill en viktig del av julefeiringen og der ble det laget sanger, hovedsakelig kristne sanger som gjerne fortalte om julebudskapet og Jesu' fødselshistorie. Det kan absolutt kalles forløperne til dagens julemusikk.

På 1800-tallet oppsto mange av dagens juletradisjoner – både julekort, julegaver, juletre og julekalenderen dukket opp eller utviklet seg og begynte å bli almenne tradisjoner, først hos overklassen, og deretter sakte, men sikkert hos lavere samfunnslag. Det begynte å bli populært å gå rundt juletreet og da kom det også flere nye julesanger, både med og uten religiøst innhold.

Hittil hadde julesangene blitt spredd gjennom å bli sunget mens folk var samlet, men så begynte man på slutten av 1800-tallet å trykke opp tekster og noter i aviser og musikken ble spilt på radio. Da var julesangkarusellen i gang. Og den fortsetter den dag i dag.




Fremdeles hører vi gamle julesanger, sanger som fyller oss med stemning og minner.  Julesanger går liksom ikke av moten, de bare modnes og blir bedre. og vi hører dem igjen og igjen. Likevel dukker det også opp nye julesanger som blir populære, og julekonserter selger som aldri før.

Jeg tenkte faktisk litt på det i dag da vi satt der og nøt magien av den fantastiske julekonserten vi var på. Den var også en blanding av gammel og nytt, av religiøst og ikke religiøst, av latter og alvor - interessant å tenke på at omtrent dette her har folk gjort siden middelalderen, og kanskje lenger for alt vi vet.






Det er egentlig fint å føle litt på, spesielt i denne tiden som alt forandrer seg så fort. Da er det noe godt og trygt ved at noe er som det "alltid" har vært. Kanskje derfor tradisjonene rundt julen er så viktige for mange.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar