søndag 10. desember 2017

Tenn lys!


I dag har vi tent det andre lyset i adventsstaken og det er akkurat to uker igjen til jul. Sånn er det når julaften er på samme dag som 4.søndag i advent, adventstiden blir kort. Værgudene har forbarmet seg over oss og strødd litt fin hvit snø utover. Den må vi nyte her vest ved havet, for før vi får blunket kan den være borte igjen.

Dagen i dag skal handle om lys - lys i flere varianter.  Først og fremst skal det handle om at det er andre søndag i advent, og vi tenner det andre adventslyset «to lys for håp og glede» som det står i Inger Hagerups adventsvers.  Det er noe eget med disse adventssøndagene, synes jeg.  Lange, gode frokoster med god mat og tente lys og forventninger, eller middag - eller kaffekos.  Det er bare to uker igjen til jul, og i dag synes jeg at vi skal ha en søndag for håp og glede, uansett om vi er i rute eller ikke med juleforberedelsene, uansett om vi har klart å få kjent på julefølelsen eller ikke.

I Norge har det vært vanlig å støpe lys i bortimot tusen år, så det er ingen ny skikk, selv om vi kanskje har nye måter å bruke lysene på.  En gang i tiden var det jo rett og slett en nødvendighet å støpe lys i mørketiden.  Det har ikke alltid bare vært å skru på en bryter så kommer lyset.  Julelysene skulle være ekstra fine og ekstra lange, og den aller fineste talgen ble brukt til å støpe julelys av.
Det skulle være lys hele julenatten, så de to største lysene ble valgt ut til å stå på bordet og brenne gjennom hele julekvelden og hele julenatta.  Det var viktig at lysene ikke slukket før om morgenen 1.juledag, for slukket de ville det skje en ulykke eller noen kom til å dø det kommende året.

I dag brenner vi lys for sorg og vi brenner lys for glede.  Ingen som opplevde det, kan vel glemme det enorme lyshavet foran slottet da Kong Olav døde i januar 1991, en spontan og egentlig unorsk, men svært så vakker handling.  Etter det har Tenn lys-aksjoner blitt vanlig også i Norge.  Den katolske tradisjonen med å kunne gå i kirken å tenne et lys, har spredd seg til landet vårt også.  Det er litt rart egentlig, og veldig godt, at selv med alle moderne hjelpemidler vi har i dag, den enkle måten vi kan få lys på, så er denne snart 1000 år gamle skikken med å tenne lys høyst levende.  Det er noe fredelig og godt over en flamme fra et levende lys.

Tenn lys!
(Eivind Skeie)

Tenn lys!
To lys skal skinne for kjærlighet og tro,
for dem som viser omsorg og alltid bygger bro.
MÅ fanger få sin frihet og flyktninger et hjem.
Tenn lys for dem som gråter og dem som trøster dem.

Ha en god 2.søndag i advent!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar