tirsdag 12. desember 2017

Engler daler ned i skjul, i flere varianter.


For en vakker dag det har vært i dag! Snø, blå himmel og sol på dagen, glade unger som har lekt og akt der det går an å ake! Det er ikke bare nettbrett som er kjekt for dagens unger, akebrett er minst like kjekt! 13 dager igjen til jul og vi har fått kjenne på snø, kulde og vinter! Herlig! Herlig må også solnedgangen ha vært der litt lenger vest - ved havet. Vi kunne bare skimte den der bak hus og trær, men det var vakkert det også. Dette bildet er tatt sånn ganske nøyaktig 10 dager og 1 time før solsnu, det blir fint når det går mot lysere tider, men jammen er det stemningsfullt nå i "mørketida" også. Magisk!

Glade jul, hellige jul!
Engler daler ned i skjul.
Hit de flyver med paradis-grønt
Hvor de ser hva for Gud er skjønt.
Lønnlig i blant oss de går, lønnlig i blant oss de går.

Nisser er fremdeles er den mest populære julepynten, men engler mer og mer populært både når det gjelder julepynt og pynt resten av året. Engler er en viktig del av den kristne julen, men engler i seg selv er ikke noe som er spesielt for Kristendommen. Engler finnes også i Jødedommen, Islam, Hinduismen, Buddhismen, i gamle religioner, nyere livsretninger og hverdagsliv. Engler omgir vi oss gjerne med uansett om vi er kristne eller ikke, og troen på skytsengler finnes hos mange.

Hvordan vi ser for oss at englene ser ut, er nok preget av hvordan forskjellige kunstnere har fremstilt dem opp gjennom tidene. De finnes i mange variasjoner. De første englebildene vi kjenner til, fremstilte englene som vakre unge menn. Først 300 år etter Kristus fikk englene på bildene vinger. Englene kunne være milde og snille eller fryktinngytende og skumle vesener som hadde i oppgave å dømme og straffe. I renessansen begynt man å fremstille dem som små lubne barn med rosa kinn, og på 1600-tallet ble de fremstilt mer og mer kjønnsløse.

Engel betyr budbringer og ifølge Lukas var det engelen Gabriel som først fortalte Sakarja at hans hustru Elisabeth skulle føde døperen Johannes.  Et halvt år senere kom Gabriel til Jomfru Maria og fortalte at hun kom til å bli med barn og føde Jesus.  Det er også en engel som kommer til gjeterne og forteller om Jesu fødsel.

Hos Matteus kan vi lese at englene kommer til menneskene i drømmer.  I en drøm fortalte en engel Josef at Maria skulle ha barn, og senere får han beskjed i en drøm om å flykte til Egypt med Jesus, og i en drøm får han beskjed om at de kan reise hjem igjen.  Engelen forteller også de vise menn i en drøm at de ikke skal fortelle Herodes hvor Jesus er født.

Uansett om du pynter med nisser eller engler eller begge deler, så bruk disse to ukene som er igjen til jul fornuftig.

"Kjør ikke fortere enn din skytsengel. Skytsengelen tar ikke over rattet når du kjører som en djevel".
 Phil Bosmans

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar