I går var det torsdag 21.desember og Solsnu-dag, eller Vintersolverv som det heter "på fint".
Sola snur selvfølgelig ikke, det er bare en talemåte og en mye enklere å forklare på... Men altså, i går "snudde" sola, klokka 17.28 var vi i gang med å gå mot lysere tider. Det går ikke fort da, den første drøye uka blir dagen hele 7 minutter lengre.
21. desember er også St. Thomas dag eller Thomasmesse som den også kalles. St. Thomas var en av Jesu disipler, han som fikk tilnavnet «Tvileren». Denne dagen er til minne om ham. I den gamle folketroen hadde dagen et annet navn: Thomas fulltønne, Thomas brygger eller Thomas med logbøtten, og har egentlig ingenting med St. Thomas å gjøre. Det var denne dagen julefreden skulle lyses og den skal vare helt til 13.dagen. Det var flere regler for ting som måtte være klare til i dag.
Ølet var viktig, det skulle være ferdig brygget og smakes på. Både Gulatingsloven og Frostatingsloven påbød øl-brygging til jul, så det var noe alle måtte gjøre. Det var vanlig å dra på besøk til naboene for å smake på ølet og på kakene som også skulle være klare til i dag. Det kunne ende med en temmelig festlig aften rundt omkring. De som ikke drakk øl, bakte kanskje lefser, eller ordnet juletøyet.
Denne dagen skulle også juleveden være i hus. God og kraftig juleved av flere slag, aller helst skulle det være 7 slag ved. Man skulle ha ved nok til å fyre godt slik at ingen rom var kalde i jula. Dersom veden ikke var i hus, da kom Thomas og gjorde sitt fornødne på veden eller hoggestabben, så det måtte man unngå.
Det sies at denne dagen alltid kom med mildvær - kakelinna, og det var en følge av all varmen som hadde blitt sluppet ut som følge av bakingen. Det var også forbudt å gjøre noe som gikk rundt, som f. eks å spinne eller å kjerne.
Kanskje like godt at vi ikke har alle disse lovene å forholde oss til i dag! God tur videre mot jul! Og lykke til med innspurten!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar