tirsdag 6. desember 2016

St.Nikolaus dag.


I dag er det 6.desember og på primstaven står det at det er Nilsemesse.  Eller St. Nikolaus dag som vel er et mer kjent navn.  I likhet med flere av sine med-helgener fra omtrent samme tiden, finnes det mange forskjellige legender om St. Nikolaus, og han er en svært populær helgen i den katolske kirken.  Dagen i dag er en stor festdag i mange katolske land. Hos enkelte til og med større en selve julefeiringen.

St. Nikolaus var biskop i Myra i Lille-Asia på 300-tallet.  Han kom fra en velstående familie, men ellers så vet man ikke så mye om han – bortsett fra alle legendene.  Det blir sagt at han har reddet sjøfolk i havsnød, og at han reddet tre unge piker som faren vil selge til prostitusjon fordi han trengte penger. Hvilket år han døde, vet man ikke sikkert, men det var 6.desember, og derfor feires denne dagen til minne om ham.

Han er skytshelgen for barn, sjømenn, ugifte piker, kjøpmenn, bakere, fiskere, advokater, apotekere, brannmenn og fanger.

Mest kjent er han for sin gavmildhet, og som nevnt kan han være forfar for både julegavene og vår julenisse.  I middelalderen ble det til at man feiret St.Nikolaus med å gi gaver, spesielt til barna.  Noe man gjør flere steder den dag i dag.  St. Nikolausfeiringen er stor i f. eks Holland og Tyskland.  Noen steder skulle barna sette en sko i vinduet, og denne skulle St.Nikolaus fylle med gaver om natta når han, i følge en av legende,  kom ned fra himmelen.  Alle barn som hadde vært snille fikk gaver, og de som ikke hadde vært snille skulle få ris.  Det er også legender som sier at han hadde med seg en medhjelper som hadde i oppgave å straffe de barna som ikke hadde vært snille.  Andre sier at han kom på en hest eller et esel.

I dag er dette først og fremst en katolsk feiring, for Luther mente at gavene skulle forbindes med Jesus-barnet ikke en helgen, så da ble det med gi gaver flyttet til feiringen av Jesu’ fødsel..

Vår julenisse er sansynligvis en av St.Nikolaus' etterkommere på farsiden og den norske fjøsnissen på morssiden - eller omvendt.


Er det noen du kan glede i dag?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar