lørdag 3. desember 2016

Må jord og himmel møtes...



Vi er på andre dagen i adventstiden, to luker i kalenderen er åpnet og det er helg! Vi holder fremdeles på å ommøblere, men nå begynner vi å se konturene av noe. Det betyr at adventstemningen ikke er helt som den pleier å være her i huset på denne tida, Advent er det uansett, og det er egentlig helt greitt.

Akkurat når de kristne begynte å markere adventstiden, vet vi ikke.  Det er funnet skrifter fra år 380 i Zaragoza hvor det står at det er forbudt å ikke være tilstede i kirka mellom 17.desember og 6.januar. Det holdt ikke å bare gå i kirka på julaften den gangen... Den første kilden som regnes som sikker, er fra den Spanske byen Lerida i 524.  Vi vet også at rundt år 1000 år ble det bestemt at advent skulle være begynnelsen på kirkeåret, ikke på slutten som det hadde vært fram til da. Fremdeles er advent begynnelsen på kirkeåret.

Ordet advent kommer fra det latinske Adventus Domini, som betyr ”Herrens komme” – det er ventetiden for Jesu’ fødsel.  Nå er det ingen som vet når Jesus virkelig ble født.  På den tiden var det ikke vanlig å markere fødselsdager, man markerte bare dødsdager.  Av praktiske grunner, og kanskje også for å legge hindringer i veien for de gamle hedenske feiringene, ble feiringen av Jesu’ fødsel lagt til den hedenske midtvintersfesten.  Fødselsdagen ble satt til 25.desember.

I den vestlig-katolske og protestantiske kirken skulle adventstiden starte fire søndager før julaften.  I den ortodokse kirken begynner advent allerede 15. November.

Man skulle ikke telle ned til jul slik som man gjør i dag, man skulle forberede seg på at Herren skulle komme.  Etter hvert ble faste en viktig del av adventstiden, man skulle leve asketisk i denne tiden og det var strenge regler for hva man hadde lov til.    Mange steder var det også forbudt å gifte seg eller ha fest. Ikke mye julebord på den tiden.

Fiolett er botens, angerens, sorgens og forberedelsens farge og passer dermed godt i adventstiden og bruken av denne fargen dukket opp i middelalderen.  Fram til da var hvitt fargen også for denne tiden. Fiolett brukes mye fremdeles, og jeg synes det er herlig når de lilla lysene og dukene kommer fram, og så er det fint nå de byttes ut med rødt når det nærmer seg jul.

I dag er adventstiden for de fleste av fylt med forventninger, aktiviteter, lilla lys, gløgg og pepperkaker og litt annen småsmaking på julens gleder, adventslys og adventskalender... ispedd en dæsj stress og kaos.  Vi er ganske langt fra faste og asketisme, dette er vel en tid med mer fest enn på andre tider av året. Kanskje burde vi vært litt mer asketer? Jeg synes i alle fall at det trist når jeg hører folk si at de er lei av jula når julaften kommer - 1.juledag er det liksom over. Det er jo egentlig da det begynner. Det er da vi har kommet dit adventstiden skal ta oss.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar