torsdag 1. desember 2016

Historien om adventskalenderen


Endelig er den her: Adventskalenderen! Sydd av en stolt farmor i 1969, og nå overtatt av oldebarnet. En riktig flerdimensjonal kalender blir det - den rører ved oss på mange områder. Spenning, glede, forventning, minner, omtanke. Oldemor ville ha blitt 102 år i dag. Fint å kunne ta den fram hvert år på bursdagen hennes.

Det er tyske fru Lang som har fått æren for å starte adventskalender-tradisjonen. Hennes sønn, Gerhard, var syk og for å korte ned på ventetiden mot jul, lagde hun en pappkalender med 24 godteribiter i.  Han var født i 1881, så dette må ha vært mot slutten av 1800-tallet en gang.  Dette gjorde nok inntrykk på Gerhard, og kanskje fortsatte fru Lang med å lage adventskalendere i årene som fulgte.  Det sier historien ingenting om.  Men det vi vet, er at Gerhard Lang startet opp med produksjon av adventskalendere da han ble voksen, og han trykte sin første kommersielle kalender i 1908.  Det var en kalender med illustrerte motiver.


Vi vet også at det har blitt laget kalenderlignende ting før det.  De første var rett og slett krittstreker på dørkarmen som ble visket bort en og en helt til det ikke var flere igjen.  Og i en barnebok fra 1851 skrevet av Elise Averdieck, er det omtalt en kalender av religiøse bilder.  Et og et bilde ble hengt opp, og når alle bildene hang på veggen, da var det jul.

Gerhard Lang var heller ikke den første som trykte kalendere, men det var nok han som var den først som gjorde det til levebrød.  De første kalenderne var med religiøse motiver, julesanger eller bibelord.  På 1920-tallet begynte kalenderne å virkelig å spre seg, de var flere som produserte dem.  I 1926 kom Lang opp med ideen å lage en kalender med luker med sjokoladebiter i, så det er heller ingen nymotens greie om noen skulle tro det.  Gerhard Lang ble en holden mann og levde godt av adventskalenderne sine, og han trykte kalenderne i mange varianter og med mange forskjellig motiver.  Men på 30-tallet kom krisetidene og eventyret tok slutt.

Produksjonen av kalendere kom ikke i gang igjen skikkelig før etter 2.verdenskrig, og da var motivene langt mindre religiøse.  Den store kalenderprodusenten var Richard Sellmer fra Stutgard, og hans kalendere spredde seg til USA hvor han til og med fikk presidentfamiliene til å reklame for dem.  Richard Selmer døde i 1969, men sønnen overtok firmaet og Richard Selmer Verlag eksisterer den dag i dag, og de produserer fremdeles adventskalendere og lignende produkter.

I Norge kunne man kjøpe masseproduserte tyske kalendere på 30-tallet, men også her må vi til tiden etter 2. verdenskrig før det virkelig begynte å ta av.  På slutten av 40-tallet gav Norsk Speiderpikeforbund ut en lukekalender som de solgte for å få inn penger til organisasjonen. Men først på 50-tallet begynte man å produsere kalendere i Norge.

Adventskalendere er først og fremst en protestantisk skikk.  I katolske land hadde de sin egen variant, et såkalt adventshus laget av papp. Det hadde religiøse motiver og endte opp med julekrybben på julaften.

Jeg lurer på hva fru Lang hadde tenkt om hun hadde visst hva hun virkelig satte i gang den gangen for nesten 130 år siden?

Jeg er i alle fall sikker på at Oldemor ville vært stolt og glad for at kalenderen hun sydde til sitt første barnebarn kommer fram hvert år!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar