søndag 4. desember 2016

Barbromesse


I følge primstaven er det Barbromesse i dag.  I Blåfjell er det strømpestrikkedag og i "gamle dager" var det den dagen spinningen til jul skulle begynne.  Det fleste av oss skal vel ikke spinne ull til jul, og kanskje ikke strikke heller, men å skaffe seg nye klær til jul er det vel ikke usannsynlig at noen skal.

"Barbro-Døgri gaar Solen bort,
LuciNatti kommer den tilbage"

I dag skal sola forsvinne og ikke dukke opp igjen før Lucia-natten - nå går vi virkelig inn i den mørke årstiden.  Vi nordmenn er verdensmestre i bruk av levende lys, og det er neimen ikke noe rart når dagslyset nesten ikke en gang har stått opp før det går og legger seg igjen.

"Om du aldri gir deg, er du nok sterk.  Men du er sannsynligvis også umulig å være sammen med."
Ukjent

Barbro var en tøff og sterk og ikke minst kompromissløs dame, og det kan  være en god egenskap i en del situasjoner, men ved andre anledninger kan det å kunne inngå kompromisser være en god egenskap.

Julen er en tid for sterke forventninger og tradisjoner, en tid hvor vi i utgangspunktet kanskje ikke er mest innstilt på å inngå kompromiss.  Men vi har vel gjort det de aller fleste av oss.  Vi får partnere, barn, ny jobb og kanskje nytt bosted som gjør at vi rett og slett må inngå kompromiss.  Noen på jobben må jobbe på julaften, kanskje kan vi ikke være sammen med både hans og våre foreldre på en gang, kanskje er yngstemann i familien allergisk mot ekte juletre....

Kanskje må vi også inngå noen kompromiss med oss selv også.  Kanskje må vi innfinne oss med at vi rett og slett ikke har kapasitet til å oppfylle alle forventninger, drømmer og håp som vi har i forbindelse med julen?

Noen tankevekkende ord fra Grånissen ved havet:

"Viss alle ser alt fra to sider, blir det aldri uro og aldri strider"

"De brukte det sterkeste våpen av alle, det brukte ORD.  Først brukte de opp alle de vonde ordene, de fløy som kniver gjennom luften.  Men når de var brukt opp, var det bare de gode ordene igjen."



Barbromesse er en katolsk festdag og dette er dagen for å begynne å spinne garn til jul og å reparere juleklærne, selv om Barbro ikke hadde noe som helst med spinning å gjøre. Det sies også at i dag skal sola forsvinne og ikke dukke opp igjen før Lucia-natta.

Forresten er man ikke en gang sikre på om Barbro har eksistert, men det finnes mange legender om henne.  Det blir sagt at hun levde i Tyrkia på 300-tallet.  Hun var usedvanlig vakker, og av den grunn ble hun stengt inne i et tårn av sin far Dioscorus, slik at ingen beilere skulle finne henne.  Hun ble kristen, og da faren oppdaget det, bestemte han seg for å drepe henne.  Hun unnslapp på et mirakuløst vis, men faren var sint og overgav henne til myndighetene og de utsatte henne for hard tortur.  Hun nektet likevel å si i fra seg sin kristne tro, og faren ble pålagt å ta livet av henne.  Det gjorde han, og straks det var utført, ble han drept av et lynnedslag og brent til aske.

Det at faren ble drept av et lyn gjorde at Barbro ble helgen for kanonskyttere, artillerister og fyrverkeriprodusenter.  I Norge, og flere andre land, er hun vernehelgen for artilleriregimentet og Barbromesse-dagen blir markert.  Hun er en allsidig helgen som også er skytshelgen for arkitekter, steinhuggere og festningsvesen.

Barbro var en kompromissløs dame, det kan være mye positivt med det. Men noen ganger er det kanskje greitt å kunne inngå noen kompromisser også. Når det trengs. Og det trengs jo ofte i denne juletiden når to eller flere tradisjoner skal møtes.

Et kompromiss er fullkomment når begge parter får det de ikke vil ha.
Edgar Faure


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar