lørdag 26. november 2016

Adventstjerna


I dag er det den magiske dagen! I morgen skal det første adventslyset tennes og adventstiden blir offisielt åpnet. Her i huset har adventseskene kommet ned fra loftet og sakte, men sikkert skal ting og tang komme på plass.

Her jeg bor er det ganske mørkt i vinduene til vanlig, men kvelden før første søndag i advent, eller 1.desember – alt etter hva som kommer først, skjer det magiske.   I det ene vanligvis mørklagte vinduet etter det andre dukker det opp lys i forskjellige varianter.  Det er hjerter, stjerner, 7-arma lysestaker, kuler, lenker og snøfnugg.  Så plutselig åpner disse mørklagte vinduene seg, og plutselig kan vi se at vi har naboer også etter at det har blitt mørkt.  Jeg vet at det kommer til å skje, men jeg blir like forundret hvert år over hvor fint det er og hvor godt det føles.  Det var vakkert og utrolig stemningsfullt og det lyser virkelig opp i vintermørket.

Vår adventstjerne har også funnet plassen sin i vinduet i dag, men den blir ikke tent før i morgen tidlig. Og den er så vakker – verdens vakreste, i våre øyne i alle fall. Og sånn skal det vel være. Jeg synes at vi har hatt den bestandig, men den har faktisk bare vært med oss i 15 år. Til gjengjeld har den feiret jul både i Norge og i Canada og i Norge igjen på disse årene.

Adventsstjerna er til minne om Betlehemsstjernen – den som ledet de hellige tre konger til Jesusbarnet.  Som mange andre av de erke-norske skikkene våre, så kommer denne også fra Tyskland.  Der oppstod den på begynnelsen av 1700-tallet, men det var ikke før på slutten av 1800-tallet at skikken begynte å bli mer vanlig.  De første stjernene ble laget av papir og ble festet utenpå oljelamper og hengt i vinduene.

Elektrisiteten gjorde det mye tryggere med adventstjerner, og på 50-tallet begynte de å bli mer og mer vanlig i Norge. Etter hvert har stjernene gått fra å være laget av papir, til papir og ståltrå, til spon og til metall, og nå både spon / tre og papir inn igjen.

På 70-tallet begynte de syvarmede elektriske stakene som vi nå kjenner så godt å komme, og folk begynte å henge opp julelys på trær i hagene sine også. Inntil nå hadde det vært julegater og offentlige juletrær som hadde blitt pyntet med utelys.

Historien deretter kjenner vi vel. Så nå er det bare å si: Klar, ferdig, gå!






«Å vente på en glede, er også en glede»
Gotthold Ephram Lessing





Akkurat det er kanskje noe å tenke på i disse dager hvor vi ofte er altfor raske til å oppfylle gledene våre. Det er viktig å lære å kjenne på det å glede seg til eller ønske seg noe.


Måtte adventstiden bli gledelig! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar