lørdag 23. desember 2017

Same procedure as every year...


Er det noe jula er, så er det virkelig "Same procedure as every year" - på godt og vondt, mest godt, tror jeg. Det er noe trygt og godt over det å vite hva som skal skje, og at noe er det samme selv i disse dager hvor forandringer skjer hele tiden i full fart.

Så tradisjonsbundne er vi at da NRK i 1992 sendte "Grevinnen og Hovmesteren" et kvarter for tidlig, men i det faste juleprogrammet, ble det så ramaskrik - eller telefonstorm at de måtte sende den to ganger den kvelden. Så det tør de nok ikke gjøre igjen...

Vårt forhold til "Grevinnen og Hovmesteren" er forresten noe merkelig. Vi ser på den på Lille Julaften, mens andre steder i verden sendes den på nyttårsaften. Ikke så rart kanskje, for det handler jo om nyttårsaften. Vel, er det tradisjon, så er det tradisjon og tradisjoner trenger ikke å være fornuftig bestandig. I Tyskland sendes den forresten opptil flere ganger i året, i forbindelse med forskjellige høytider.

Den sannsynligvis noe demente Miss Sophie har samlet sine gamle venner til nyttårsmiddag i årevis og nå er det bare hun og hovmesteren igjen. Vi ler like hjertelig hvert år av hovmesterens imponerende måte å snuble på, og vi følger intenst med selv om vi kan historien utenat.  Hele sketsjen varer i 11 minutter og på den tiden klarer Hovmesteren å snuble 11 ganger.

Jeg føler at "Grevinnen og Hovmesteren" har vært der" bestandig, og jeg kunne lett påstått at den også ble sendt i min barndom. Men den ble sendt første gang i 1980. I 2001, ble det holdt en seer-avstemning om NRK skulle gå over til å sende sketsjen i farger.  Men det ville vi heller ikke ha noe av.  Så den går fortsatt i svart-hvitt. Bare tanken på å se den i farger er jo helt absurd.

Opprinnelsen til tv-versjonen er et britisk teaterstykke fra 1920-tallet, ”Dinner for One”.  Hovmesteren spilles av den engelske skuespilleren Freddy Frinton, en rolle han debuterte i allerede i 1945 i teaterstykket, og han beholdt den rollen i drøye 20 år.  Grevinnen spilles av May Warden og hun var den tredje  grevinnen som spilte sammen med Frinton.

Til tross for engelsk tekst, engelsk opprinnelse og engelske skuespillere, er tv-sketsjen ukjent i England.  Den vises ikke på tv der.  TV-versjonen ble laget til Montreux festivalen i 1963 av sveitsisk tv, og den har fått kultstatus i flere land, bl.a i Tyskland, Sverige, Sveits, Estland og Sør-Afrika - og Norge.

Kilde: NRK

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar